Marc Valentijn over zijn loopbaan, werken bij De Waal Kozijnen en meer.

Doorzoek de website

Het verhaal van: Marc Valentijn

Sommige mensen worden geboren om in de techniek te werken. Collega Marc is zo iemand. Doordeweeks is hij stuurman in onze productiehallen, in zijn vrije tijd sleutelde hij tot voor kort aan Opel Kadettjes. Marc vertelt over zijn loopbaan en zijn rol binnen De Waal Kozijnen.

 

“Als ge iets wilt, dan gade maor werken”, zijn de typisch Brabantse woorden van Marcs vader midden jaren tachtig. Kortom: hard werken wordt er met de paplepel ingegoten. In zijn puberjaren heeft Marc een zaterdagbaantje als stratenmaker en op zijn zeventiende gaat hij vervroegd in dienst bij defensie. Na vervulling van zijn dienstplicht gaat hij de techniek in. Marc: “ik startte als operator bij een koperen buizenfabrikant in Drunen. Ik groeide uiteindelijk door tot voorman. Bij dit bedrijf werkte ik ruim twaalf jaar en had ik het goed naar mijn zin. Verhuizing van het bedrijf leidde tot inefficiëntie en dat maakte helaas dat mijn werkgever failliet ging.” Een domper voor Marc, maar hij gaat niet bij de pakken neer zitten. Na een aantal tijdelijke jobs die het nét niet zijn, treedt hij in dienst bij een eikenhouten vloeren producent. “Daar heb ik ruim zevenenhalf jaar gewerkt en kwam ik dus voor het eerst in aanraking met hout. Na zevenenhalf jaar had ik het echter wel een beetje gezien: ik was toe aan iets nieuws.” Hij vervolgt al grappend: “en ik dacht: ik ben nu 52, ik red het als het goed is nog om bij een nieuwe werkgever mijn twaalf en een half jarig jubileum te vieren.”

Nieuw hoofdstuk in het verhaal van Marc

Begin dit jaar ziet Marc een productieleider vacature voorbijkomen op de Facebookpagina van De Waal. Hij solliciteert. “Het zag er allemaal keurig uit en dat trok mijn aandacht”, vertelt hij. Na twee goede gesprekken met de directie volgen een aantal proefdagen. “Ik liep bij zowel zusteronderneming Merkx Kozijnen in Dongen als bij De Waal één dag mee. Ook ging ik drie dagen mee naar Gealan (leverancier in kunststof raam- en deurprofielen) in Duitsland. Ik was eigenlijk zo snel ingeburgerd dat ik niet meer terug kon”, grinnikt hij. Net voor de zomer begint Marc officieel als productieleider.

Spin in het web

Marc is verantwoordelijk voor de productieprocessen in onze beide fabrieken. Zijn rol is meer dan enkel toezichthouden en ’troubleshooten’, zo legt hij uit. “Stilstaan is achteruitgaan. Beide fabrieken lopen goed, maar naar mijn idee is er altijd ruimte voor verbetering. Ik houd mij onder andere bezig met het (her)structureren van de processen, het opleiden van collega’s en de bemiddeling in de doorgroei van medewerkers.” Marc geeft aan dat hij energie krijgt van een verantwoordelijke rol in de techniek. “Zo zit ik in elkaar. In mijn vrije tijd sleutelde ik jarenlang aan oude auto’s, met name Opel Kadettjes. Ik kocht ooit eens een auto die helemaal uit elkaar lag. Alle onderdelen zaten in dozen en lagen al jaren bij iemand in een schuurtje. Ik besloot de auto tóch te kopen en begon te sleutelen. Binnen drie weken stond de Kadett in elkaar en liet ik ‘m keuren bij het RDW. De combinatie van verantwoording en techniek is mij dus niet vreemd”, licht Marc toe. “Als er iets niet goed is met de auto en er gebeurt iets onderweg, ben ik uiteindelijk verantwoordelijk.”

Word collega van Marc

Synergie tussen Dongen en Veen

Sinds 2021 zijn Merkx Kozijnen en De Waal Kozijnen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De twee bedrijven vormen samen de Kozijnmakers groep, iets wat Marc aanspreekt. “Joël [productieleider Merkx] en ik sparren geregeld en vullen elkaar aan waar nodig. Dat zal in de toekomst vaker het geval zijn en geldt natuurlijk ook voor onze collega’s. Het is interessant om te zien hoe alle twee de bedrijven opereren. Beide bedrijven hebben een andere achtergrond en het is nu zaak om ze dichter bij elkaar te brengen, maar wel op een subtiele manier. De Waal blijft De Waal en Merkx blijft Merkx, maar dat wil niet zeggen dat we niets van elkaar kunnen leren.”

Wij denken met u mee

Kosten besparen door nóg efficiënter te werken? Het maximale uit een project halen? De Waal denkt graag actief met u mee.

Meer informatie